Ce este limba? O simplă metodă de comunicare sau ceva mai mult? În primul rând, limba este un simbol de stat. Se ştie că limba unui popor este floarea cea mai de preţ, o floare a întregii lui vieţi spirituale.
După „Marea Adunare Naţională” de la Chişinău din 27 august 1989, în care sute de moldoveni au cerut proclamarea limbii române ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină, la 31 august au fost votate legile care îndeplineau aceste cerinţe.
S-au scurs 22 de ani, dar încă nu ne-am învăţat lecţia pe deplin. Încă mai există o frică să rostim aceste cuvinte. Ne este ruşine să spunem cu voce tare că vorbim limba română. Laşitate. Înjosire. Lipsă de demnitate.
Denumirea iniţială a sărbătorii era „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”, însă în 2001, conducerea ţării a decis schimbarea numelui în „Limba noastră”. De ce? Are oare aceasta vreo legătură cu titlul imnului Republicii Moldova? Nu. A fost un simplu capriciu. Odată cu venirea noii administraţii, sărbătoarea şi-a recăpătat numele. Această zi este menită să confirme încă o dată că nu am uitat de unde venim, cine suntem şi mai ales ce limbă vorbim.
Anume în această zi mă simt mândră ca nici într-o altă zi. Sunt mândră că am libertatea de a vorbi româneşte în ţara mea.

Reclame